Με πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, από 16-25 Φεβρουαρίου 2025, στην πόλη μας το 1ο Μαθητικό Πανελλήνιο Συνέδριο.

Το Συνέδριο διαρθρώνεται σε δύο θεματικούς άξονες:
(Α) ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Επιδράσεις και Αντανακλάσεις στο Σήμερα, την οργανωτική ευθύνη του οποίου έχουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Κανονικού Δικαίου και το Επιστημονικό Σωματείο Διαπολιτισμικών, Διαθρησκευτικών και Ιεραποστολικών σπουδών «Μνήμη και Πρωτοπορία», και
(Β) Εξερευνώντας την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνολογία – Τεχνητή Νοημοσύνη, για το οποίο υπήρξε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και συγκεκριμένα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ τάξεως του Γυμνασίου και της Α’, Β’ και Γ’ τάξεως Λυκείου. Αποτελεί, σύμφωνα με τους/τις διοργανωτές/τριές του, μια ευκαιρία οι μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους , να εμβαθύνουν στις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος καθώς και να γνωρίσουν μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις συναφείς με τη θεματική του συνεδρίου, την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης “Ελένη Φιλιππίδη” συμμετείχε στο συνέδριο με δύο εισηγήσεις το Σάββατο, 22/2/2025. Και οι δύο εισηγήσεις εντάσσονταν στη δεύτερη θεματική του συνεδρίου.
Για την εισήγηση με τίτλο “Περπατώντας στην πόλη μου: η Αλεξανδρούπολη μέσα από τα μάτια μας και το κινητό μας” εργάστηκαν τόσο απόφοιτοι της περσινής Γ’, όσο και μαθητές/τριες που συμμετέχουν την τρέχουσα σχολική χρονιά στον “Όμιλο Αδελφοποίησης” (Μ. Ηλιάδου,Μ. Κανετίδου, Χρ. Κατσιάκης, Ν. Κεσσουδάκης, Γ. Μίχογλου, Π. Μουρουζίδου, Αλ. Μούτλια, Αλ. Ροκάς Π. Σωτηρίου, Δ. Χαβουζούδης, Κ. Χριστοδούλου), ενώ την εποπτεία είχαν οι εκπαιδευτικοί Ευτ. Μπιλιμπίνη, Αν. Αρβανιτοπούλου, Ν. Κιτσικούδη, Ζ. Μασάλη. Μέσω της εισήγησης παρουσιάστηκαν στους/στις εφήβους συνέδρους δύο διαδραστικοί χάρτες για την Αλεξανδρούπολη με πληροφορίες για σημαντικά τοπόσημά της, αλλά και ένα ψηφιακό “δωμάτιο απόδρασης” μέσω του οποίου οι παίκτες/τριες μπορούν με παιγνιώδη τρόπο να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας.
Για την εισήγηση με τίτλο “Φιλαναγνωσία και Τεχνητή Νοημοσύνη: ήρωες και ηρωίδες βιβλίου μιλούν για την προσφυγιά” εργάστηκαν οι μαθητές και μαθήτριες της περσινής μας Γ’ τάξης: Ειρ. Καραβούζη, Χρ. Κατσιάκης, Ν. Κεσσουδάκης, Γ. Μίχογλου, Π. Μουρουζίδου, Αλ. Μούτλια υπό την επίβλεψη της κ. Ζ. Μασάλη. Η εισήγηση αφορούσε εργασία που εκπόνησαν το σχολικό έτος 2023-2024 στο πλαίσιο αφενός δράσης φιλαναγνωσίας με το βραβευμένο βιβλίο της Αγγ. Δαρλάση “Το αγόρι στο θεωρείο” κι αφετέρου διαδικασίας αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο Κιτίου Λάρνακας Κύπρου. Δίνοντας κίνηση και λόγο σε πορτρέτα ηρώων του βιβλίου εστίασαν στις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος για τα παιδιά, στην απώλεια, στον ξεριζωμό και στην ξενιτιά.
Βαθμολογία άρθρου
4.8 / 5. Αριθμός: 19