Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας στις 26 /3/2025 από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς. Η πρόσκληση της θεατρικής ομάδας έγινε στα πλαίσια των δράσεων που οργανώνει το σχολείο μας με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Όλοι γνωρίζουμε πως το bullying παραμένει ένα διαρκές πρόβλημα που συναντάμε σε κάθε σχολική κοινότητα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Απομονώνει μαθητές, δημιουργεί φόβο, και συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα, τόσο για τα θύματα όσο και για εκείνους που ασκούν βία.
Λίγα λόγια για το σενάριο: Η ιστορία μας αφηγείται τη ζωή του Πάρη, ενός δεκατριάχρονου αγοριού που έρχεται σε ένα καινούριο σχολείο. Η Όλια, συμμαθήτριά του, είναι ένα παιδί που προσπαθεί να κρατηθεί από την ασφάλεια που της παρείχε ο κόσμος της παιδικής της ηλικίας. Και ο Μάρκος, ένα χρόνο μεγαλύτερος, στο ίδιο σχολείο είναι ένα παιδί που δέχεται πολλή βία στο σπίτι του. Η αλληλεπίδραση των τριών μαθητών θα ξετυλίξει ένα κουβάρι εκφοβισμού όπου θα εμπλακούν ένας καλοπροαίρετος αλλά υπερπροστατευτικός καθηγητής και ένας αυστηρός και τιμωρητικός διευθυντής. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν άθελα τους μια δίνη εκφοβισμού όπου πια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.
Τι μας ενθουσίασε: Μετά την παρουσίαση της ιστορίας, εμείς ως θεατές είχαμε την ευκαιρία να παρέμβουμε. Γίναμε ηθοποιοί, ανεβήκαμε στη σκηνή, αλληλεπιδράσαμε, παίξαμε ρόλους και προτείναμε τρόπους ώστε να σταματήσει ο κύκλος της βίας. Ανακαλύψαμε ένα πολύ πρωτότυπο θέατρο, το συμμετοχικό θέατρο Forum που αποτελεί μια πρόβα ζωής με σπάνιο αποτέλεσμα: Ηθοποιοί και ανήλικοι θεατές συμβάλαμε ενεργά στη δημιουργία προτάσεων και πρακτικών λύσεων για να ανατρέψουμε τα φαινόμενα εκφοβισμού στο σχολικό μας περιβάλλον. Νιώσαμε τελικά ότι όλοι και όλες έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε τον κύκλο της βίας αρκεί να ανακαλύψουμε τον σωστό τρόπο.
Τι κερδίσαμε: Κατανοήσαμε καλύτερα τις ρίζες της βίας, προσεγγίσαμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ( του θύματος, του θύτη, του παρατηρητή , του ενήλικα γονέα και εκπαιδευτικού) και νιώσαμε πως μπορούμε να τη σταματήσουμε, αν αναζητήσουμε συλλογικά λύσεις κι αν συνεργαστούμε με ενσυναίσθηση όλοι μαζί για την αποτροπή βίαιων επεισοδίων στο σχολικό μας περιβάλλον.
Τι θαυμάσαμε: Τους χαρισματικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς του Μικρού Βορρά που με όπλο το σώμα τους, τις κινήσεις και τον λόγο τους μας ταξίδεψαν με την εξαιρετική τους ερμηνεία και μας παρέσυραν σε έναν διάλογο αλληλεπίδρασης μαζί τους.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης ! Σας τους συστήνουμε:
Συντελεστές
Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Χριστίνα Κρίθαρη
Κείμενο: Μικρός Βορράς
Σκηνικά αντικείμενα – ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Κινησιολογική επιμέλεια: Τάσος Παπαδόπουλος
Μουσική: Μάριος Αποστολακούλης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Ράτζος
Παίζουν – εμψυχώνουν:Ανθούλα Αηδώνη, Πάνος Κεφαλούρος, Ιόλη Κώνστα Πολύζου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη.
Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια μας,κυρία Μπιλιμπίνη Ευτέρπη και τις καθηγήτριες συμβούλους σχολικής ζωής, κυρίες Μπιτζιμινούδη Ευαγγελία και Παπαδοπούλου Αθανασία που μας πρόσφεραν αυτή τη μοναδική εμπειρία!
Ράπτη Ηλιάνα , μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας.
Βαθμολογία άρθρου
5 / 5. Αριθμός: 7