Εκδρομή στην Αθήνα
Πρόσκληση για εκδρομή; Ναι!
Από ποιόν/α; Από τους “Φίλους και Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.
Για πού; Για την Αθήνα!
Γιατί; Για να επισκεφθούμε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες, να παρακολουθήσουμε εκδηλώσεις και να ξεναγηθούμε στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΕΒΕ), της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ χάρη στο “Προσ-Δεθείτε στο ΚΠΙΣΝ”, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης σχολικών εκδρομών με κέντρο ενδιαφέροντος το ΚΠΙΣΝ.
Πότε; 18-21 Δεκεμβρίου 2024
Ποιοι/ες; Όσοι/ες συμμετέχουν στη Χορωδία “Allegro” και στον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.
Θα πάμε; Φυσικά και ΝΑΙ!
Και κάπως έτσι, μετά από εβδομάδες οργανωτικής προσπάθειας από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μπιλιμπίνη, το πρωί της Τετάρτης (18/12/2024), λίγο πριν χαράξει, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο του κ. Γιάννη 32 μαθητές & μαθήτριες και τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί (ο κ. Λιγούδης, αρχηγός της εκδρομής, η κ. Ταμπάκη, υπεύθυνη της χορωδίας, η κ. Μασάλη) και ξεκινάμε. Δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε, διασχίζουμε έναν- έναν τους νομούς, βλέπουμε βουνά, ποτάμια και λίμνες, περνάμε πολιτείες και χωριά, και αργά το βράδυ προσεγγίζουμε το κλεινόν άστυ. Παίρνουμε μια καλή γεύση απ’ το κυκλοφοριακό της πρωτεύουσας και αφού τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, βγαίνουμε για δείπνο στη Γλυφάδα by night.
Την Πέμπτη (19/12/2024) ξημερώνει μια πολύ όμορφη μέρα, ανοιξιάτικη σχεδόν για μας τους/τις βόρειους/ες. ‘Ο,τι πρέπει για επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ! Κάτω από τα πελώρια χριστουγεννιάτικα δέντρα μας υποδέχεται η Project Manager του προγράμματος κ. Άντζυ Σκιαδαρέση, η οποία αναλαμβάνει να μας συνοδεύσει στην περιήγησή μας στο Κέντρου Πολιτισμού. Πρώτη στάση το φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου μας συναντά ο κ. Γ. Τσίτουρας, Υπεύθυνος του Ταμείου Εισιτηρίων, ο οποίος μας επιτρέπει την είσοδο τόσο στην εντυπωσιακή κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής “Σταύρος Νιάρχος”, όσο και στην Εναλλακτική Σκηνή με το αφαιρετικό της σκηνικό, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές και απαντά υπομονετικά στις απορίες μας. Εκεί έρχεται να μας βρει η κ. Πιτσιάκου, η επικεφαλής της παιδικής χορωδίας της ΕΛΣ και το μάθημα χορωδίας σιγά σιγά αρχίζει. Δοκιμάζουμε τις πρώτες μας νότες στο χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και στο Φουαγιέ πριν εισχωρήσουμε στα άδυτα της ΕΛΣ, εκεί όπου χορευτές και χορεύτριες μπαλέτου ελίσσονται ανάμεσά μας, προπονούνται μπροστά από καθρέφτες ή ετοιμάζονται για την πρόβα τους. Στην Αιθουσα Μουσικής της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ η κ. Πιτσιάκου με γλαφυρότητα, παραστατικότητα και ιδιαίτερη διάδραση μας μαθαίνει πώς να τοποθετούμε σωστά τη φωνή μας και μας διδάσκει στίχους από τα θρακιώτικα κάλαντα των Χριστουγέννων.
Δεύτερη στάση της περιήγησή μας η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ). Κάτω από το αέρινο κινούμενο γλυπτό του Ιάπωνα Susumu Shingu στην είσοδο της βιβλιοθήκης αρχικά και στη συνέχεια στο μικρό της σαλονάκι, παράπλευρα του αναγνωστηρίου, η κ. Βασιλική και η κ. Βασιλική (!), με έξυπνες ερωτήσεις κι αξιοποιώντας παιδαγωγικά τις απαντήσεις μας, μας βοηθούν να γνωρίσουμε τη σημαντική ιστορία της ΕΒΕ, να μάθουμε για τα τεκμήρια και τις συλλογές της, και μας ξεναγούν στους χώρους της.
Μεταφερόμαστε μαζί με τον υπεύθυνο του εξωτερικού χώρου του ΚΠΙΣΝ- με το γυάλινο ασανσέρ φυσικά- στον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιήγησής μας, στον “Φάρο” του ΚΠΙΣΝ, που δεσπόζει στην κορυφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προσφέροντας πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο. Ακούγοντας προσεκτικά όλα όσα μας αναφέρει για το Πάρκο του ΚΠΙΣΝ, τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο και τη βιοποικιλότητα που αυτός διαθέτει, κατηφορίζουμε σιγά-σιγά το λόφο για να καταλήξουμε στο περίφημο Κανάλι του πάρκου, με τα χορογραφημένα συντριβάνια του. Ανυπομονούμε να τα δούμε να χορεύουν φωτισμένα τη νύχτα!
Στενά συνυφασμένη με την πρωινή εμπειρία μας στην ΕΛΣ η επίσκεψή μας στο Μουσείο Κάλλας, για να γνωρίσουμε μία από τις σημαντικότερες λυρικές τραγουδίστριες όλων των εποχών, τη σπουδαία Μαρία Καλογεροπούλου, που με τις ερμηνείες της έφερε επανάσταση στον χώρο της όπερας. Τα υποβλητικά σκηνικά, τα ενδιαφέροντα εκθέματα και η εξαιρετική ξενάγηση μας επέτρεψαν να ανακαλύψουμε το έργο και την καλλιτεχνική πορεία της Divinas.
H μέρα δεν θα μπορούσε να κλείσει παρά με ένα κορυφαίο μιούζικαλ, το “Ωραία μου κυρία”, βασισμένο στο θεατρικό έργο «Πυγμαλίων» του George Bernard Shaw, στο Θέατρο “Παλλάς”. Ψηλά από τον εξώστη παρακολουθούμε τη συγκινητική ιστορία ενός φτωχού λαϊκού κοριτσιού που μεταμορφώνεται σε μια νεαρή αριστοκράτισσα με αφορμή ένα στοίχημα δυο φίλων, απολαμβάνουμε τις ερμηνείες αγαπημένων μας ηθοποιών, γελάμε με τις ατάκες τους, χαιρόμαστε τα τραγούδια και τις χορογραφίες του πολυμελούς θιάσου, εντυπωσιαζόμαστε με τον πλούσιο σκηνικό διάκοσμο. Αποκορύφωμα η αγκαλιά κι η αναμνηστική φωτογραφία με την κ. Μίρκα Παπακωνσταντίνου στην έξοδό μας από το θέατρο.
Οι εκπλήξεις όμως της ημέρας δεν τελειώνουν εκεί! Διασχίζουμε τη στολισμένη Πλατεία Συντάγματος και λίγο πριν επιβιβαστούμε στο λεωφορείο για την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο, προλαβαίνουμε τη νυχτερινή αλλαγή φρουράς των Ευζώνων μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.
Παρασκευή (20/12/2024) και η ημέρα θυμίζει Απρίλη! Ξεκινάμε νωρίς νωρίς για να ανηφορίσουμε στον Ιερό Βράχο, καθώς το πρόγραμμα μας είναι και πάλι γεμάτο. Μαζί μας η Μυρτώ, η ξεναγός μας για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το Μουσείο. Καθώς περπατάμε σε μάρμαρα που τα έχουν περπατήσει κι άλλα παιδιά, χιλιάδες χρόνια πριν, η Μυρτώ μας εξιστορεί και μας εξηγεί όλα εκείνα που κάνουν τον βράχο αυτό της Αττικής ιερό. Ψηλά στην κορυφή του νιώθουμε δέος μπρος στα Προπύλαια, το Ερέχθειο, τον Παρθενώνα. Κατηφορίζουμε την Διονυσίου Αεροπαγίτου με τα όμορφα αρχοντικά σπίτια για να μπούμε στο μουσείο – στολίδι. Μαθαίνουμε έκπληκτοι ότι “εικονικά” θα ανηφορίσουμε και πάλι -μέσα στο μουσείο αυτή τη φορά και περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε θαυμαστά εκθέματα- στην Ακρόπολη για να μπορέσουμε να συναντήσουμε τις πέντε από τις έξι Καρυάτιδες, να βαδίσουμε περιμετρικά γύρω από τον Παρθενώνα και να νιώσουμε θαυμασμό για τη ζωφόρο του, θλίψη για τα “ξενιτεμένα” τμήματά της. Από το Μουσείο της Ακρόπολης και τα γραφικά στενά της Πλάκας, ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στη Ρωμαϊκή Αγορά, καταλήγουμε για ένα σύντομο γεύμα στο Μοναστηράκι.
Κι από τα έργα του Ικτίνου και του Φειδία περνάμε -σαν σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο-σε έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη: η έκθεση “Dali Cybernetics: Ταξίδι στο μυαλό μιας ιδιοφυίας” μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον μεγάλο ζωγράφο και τη σχέση του με τις Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), τη Κβαντική Φυσική και τη Βιολογία μέσα από καινοτόμους τρόπους προβολής πληροφοριών και τη χρήση των νέων τεχνολογιών (εμπειρία εμβύθισης, virtual reality 360o, interactive floor).
Η μέρα μας κλείνει μαγικά…Το ΚΠΙΣΝ έχει ντυθεί τα γιορτινά του (όπως κι εμείς άλλωστε) και μας υποδέχεται με φώτα, χρώματα και μουσικές…και την κ. Μπιλιμπίνη που μας κάνει έκπληξη για να βρεθεί κοντά μας! Τα συντριβάνια χορεύουν προσπαθώντας να συναγωνιστούν τις πιρουέτες των χορευτών στο μπαλέτο “Δον Κιχώτης” που παρακολουθεί η μισή ομάδα στην κεντρική αίθουσα της ΕΛΣ (μαζί με διασημότητες!), ενώ η νύχτα ρίχνει τα πέπλα της τριγύρω όπως πριν δεκαετίες σε εκείνο το λιμάνι όπου άνθρωποι περίμεναν να δουν στον ορίζοντα ένα πλοίο, το “Ματαρόα”, που θα τους έπαιρνε μακριά από την Ελλάδα για να ξεφύγουν από τα δεινά του εμφυλίου, μια ιστορία (μουσικό θέατρο) η οποία ζωντανεύει μπροστά μας στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Στο όμορφο δείπνο που ακολουθεί συζητάμε τις εντυπώσεις μας για τις δύο παραστάσεις.
Σάββατο (21/12/2024), ημέρα επιστροφής κι ο καιρός λες κι αντανακλά τα αισθήματά μας. Συννεφιά και βροχή στη διαδρομή. Στις Θερμοπύλες αποτίουμε φόρο τιμής στους 300 του Λεωνίδα και στους 700 Θεσπιείς που, ὑπὲρ μεγίστων καὶ καλλίστων κινδυνεύσαντες οὕτω τὸν βίον ἐτελεύτησαν, οὐκ ἐπιτρέψαντες περὶ αὑτῶν τῇ τύχῃ οὐδ’ ἀναμείναντες τὸν αὐτόματον θάνατον, ἀλλ’ ἐκλεξάμενοι τὸν κάλλιστον…κι έτσι ἀθάνατον μνήμην διὰ τὴν ἀρετὴν αὑτῶν κατέλιπον. Η γλυκιά μελαγχολία υποχωρεί σταδιακά και δίνει τη θέση της στη χαρά για όλα όσα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε, για τις ανεπανάληπτες εμπειρίες, μετουσιώνεται σε κέφι και τραγούδι.
Φίλοι και υποστηρικτές του ΚΠΙΣΝ, σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δώσατε να γίνουμε κοινωνοί πολιτισμού. Τα μοναδικά αυτά βιώματα έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη και στην ψυχή μας!
Βαθμολογία άρθρου
4.7 / 5. Αριθμός: 21