Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης μας και οι πιστοί όπως κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουν με λαμπρότητα τον προστάτη και πολιούχο Άγιο Νικόλαο.
Η ιστορία του ναού : Στην καρδιά της Αλεξανδρουπόλεως και στο μοναδικό λόφο της είναι κτισμένος ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της. Έλαβε αυτό το όνομα επειδή η πόλη είναι παραθαλάσσια και οι περισσότεροι κάτοικοί της ήταν ψαράδες και ναυτικοί. Αποτελεί στολίδι και κόσμημα για την πόλη μας και έχει καθοριστικό ρόλο για την ιστορία της πόλης μας αφού αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις πρώτες κοιτίδες πολιτισμού στην περιοχή μας.
Χτίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1860, μια μικρή ξύλινη εκκλησία, εκεί όπου σήμερα είναι το πάρκο της πλατείας του. Στις 26 Μαρτίου οι κάτοικοι του Δεδέ-αγάτς στέλνουν αίτηση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ζητούν την μεταφορά της έδρας της Μητρόπολης από την Αίνο στην «κωμόπολή» τους για να προστατεύουν, όπως αναφέρουν, εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και εθνικά συμφέροντα των Ορθοδόξων Χριστιανών. Έτσι το 1890 ο Μητροπολίτης Αίνου μετέφερε την έδρα του από την Αίνο στο Δεδέ-αγάτς (σημ. Αλεξανδρούπολη), δίνοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιοχή. Ξεκίνησε αμέσως το κτίσιμο μιας καινούργιας εκκλησίας που θα αντικαθιστούσε την μικρή παλιά. Παρόλα αυτά η Ίδρυση της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ως αυτοκέφαλη Μητρόπολη έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 1922 λόγω της άρνησης της Οθωμανικής διοίκησης.
Ο νέος μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου θεμελιώθηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε το 1901 από τον Μητροπολίτη Αίνου, Γερμανό Θεοτοκά. Πρόκειται για πετρόκτιστη βασιλική με τρούλο και δύο κολλητά κωδωνοστάσια που ανυψώθηκαν το 1908. Μέσα στον Ναό υπογράφτηκε το 1920 το πρωτόκολλο των Ελευθερίων της πόλεως.
Το τέμπλο του είναι «έργον Περγαμηνέλλη εκ Μυτιλήνης, 1932». Λέγεται ότι η ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στοίχισε 25.000 λίρες Τουρκίας, ενώ για τα εγκαίνιά του είχε εκδοθεί πολυτελής αφίσα που σώζεται μέχρι σήμερα.
Στον Ναό φυλάσσονται η ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας, έργο του 13ου αιώνα από την Αίνο, η εικόνα της Παναγίας της Μαυροφορούσας, την οποία έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Ανατ. Θράκη με τα καράβια τους, τεμάχιο λειψάνου του πολιούχου της πόλεως Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, η τιμία κάρα του αγίου Νικολάου, ενός εκ των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων της λίμνης Σεβαστείας, και λείψανα εκ των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης και άλλων αγίων. Επίσης, από το 2023 φυλάσσεται στον ναό χρυσός σταυρός με τίμιο ξύλο από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του οποίου η περιφορά γίνεται κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου με 1 Αυγούστου. Αυτό καθιερώθηκε για να προστατεύει με τη θεία Χάρη του την πόλη μας.
Ο ναός αυτός είναι το στολίδι, το κόσμημα της πόλης μας. Τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν όταν μπαίνουμε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου είναι ο θαυμασμός για το κάλλος και την ωραιότητά του, η ψυχική αγαλλίαση και το δέος από την κατανυκτική ατμόσφαιρα που μας βοηθά να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον Θεό. Η συναναστροφή με τους ανθρώπους του ναού μας προσφέρει μια αίσθηση οικειότητας, πνευματική καλλιέργεια και αγάπη για τα θεία.
Χρόνια Πολλά, να χαιρόμαστε την πόλη μας και ο άγιος Νικόλαος να είναι πάντα ο προστάτης και βοηθός μας!
Πηγές : https://imalexandroupolis.blogspot.com/2015/10/1_80.html
https://www.e-evros.gr/gr/pages/20423/mhtropolitikos-naos-agioy-nikolaoy
Παπαϊωάννου Φώτιος, μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας
Βαθμολογία άρθρου
5 / 5. Αριθμός: 11