Ένας σπουδαίος εφευρέτης!
Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι στον κόσμο που κατόρθωσαν να προσφέρουν κάτι τόσο σημαντικό για πάρα πολλούς. Ο Λουί Μπράιγ ήταν Γάλλος, εφευρέτης συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς που χρησιμοποιείται έως σήμερα, φέρει το όνομά του και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις, μια προσφορά σε εκατομμύρια τυφλούς σ΄ όλο τον κόσμο.
Ο Louis Braille γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809 στο Κουβρέ, ένα χωριό που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού και απεβίωσε στις 6 Ιανουαρίου του 1852 στα 43 του χρόνια. Μεγάλωσε στο οικογενειακό του σπίτι στην ίδια περιοχή.
Ο Louis τυφλώθηκε σε ηλικία 3 ετών , το 1812, όταν τραυματίστηκε στο μάτι του ενώ έπαιζε με ενα εργαλείο του πατέρα του ο οποίος ασχολούταν με το εμπόριο δερμάτων και εξαρτημάτων αλόγων. Η μόλυνση από τον τραυματισμό οδήγησε σε πλήρη τύφλωση και στα δυο μάτια του.
Ωστόσο, η αναπηρία του δε στάθηκε εμπόδιο στη μόρφωση και την προσωπική εξέλιξη του Louis…Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών , στο Παρίσι , το πρώτο σχολείο στον κόσμο για τυφλά παιδιά. Αποδείχτηκε γρήγορα πως ήταν ένας έξυπνος και πολύ δημιουργικός μαθητής. Όταν έγινε 15 ετών, παρουσίασε τη μέθοδό του, τον ολοκληρωμένο του κώδικα που αργότερα πήρε το όνομά του και ονομάστηκε κώδικας Braille. Εφηύρε ακόμα μία γραφομηχανή με την οποία τα τυφλά άτομα είχαν την δυνατότητα να γράφουν την γραφή τους.
Το σύστημα Braille έχει ένα ορθογώνιο πλέγμα 6 ανάγλυφων κουκίδων που είναι τοποθετημένες ανά τρεις. Μ’ αυτές γίνονται 64 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Παράλληλα, υπάρχει και άλλη κατάταξη των κουκκίδων, με την οποία σηματοδοτούνται οι αριθμοί, οι δίφθογγοι, τα σημεία στίξης. Η ανάγνωση της γραφής γίνεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων». Ενάμιση αιώνα μετά το θάνατο του Μπράιγ (1852) , ο κώδικάς του έχει προσαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.
Η γραφή Braille έχει τεράστια σημασία για τα άτομα με τύφλωση ή προβλήματα όρασης καθώς τους επιτρέπει να αποκτούν γνώση , να επικοινωνούν και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανεξάρτησία τους, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη τους, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπεια τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουί Μπράιγ και της σπουδαίας προσφοράς του.
Επίλογος: Το ξέρατε ότι…η γραφή Μπράιγ βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά; Στα κουτιά από φάρμακα, στο ασανσέρ, σε καπάκι από εμφιαλωμένο νερό, σε νόμισμα του ευρώ…
Νικήτα Μιχαέλα, Σιδερίδου Γεωργία
Βαθμολογία άρθρου
5 / 5. Αριθμός: 2