Την Τετάρτη 20-11-2024 οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β2 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παναγία Κοσμοσώτειρα, στις Φέρες η οποία εντάσσεται στο σχέδιο δράσης «Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της Ιστορίας στον τόπο μου» που υλοποιείται τη φετινή σχολική χρονιά στο πλαίσιο της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον ιστορικό Βυζαντινό ναό από τη φιλόλογο κα Καρακύργιου Κωνσταντίνα που αρχικά τα ενημέρωσε για την προσωπική ιστορία του ιδρυτή της μονής της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και του καθολικού της Μονής σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού.

Το μοναστήρι, που λέγεται ότι είναι η μικρογραφία τη Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ίδρυσε ο Ισαάκιος Κομνηνός που ήταν το έκτο παιδί του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού (1081-1118) και πατέρας του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού (1183-1185). Ο Ισαάκιος Κομνηνός ήταν άτυχος αφού σε ηλικία 57 ετών, το 1150, προσβλήθηκε από κάποια σοβαρή ασθένεια και τότε αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα δικό του, ιδιωτικό μοναστήρι κι έτσι ξεκίνησε την κατασκευή της Κοσμοσώτειρας, για την οποία δαπάνησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, επιβλέποντας ο ίδιος την κατασκευή της. Εκτός από την εκκλησία, κατασκευάστηκαν και άλλα κτίρια όπως τα κελιά των μοναχών, το Δεσποτικόν –ενδιαίτημα του άρχοντα–, η βιβλιοθήκη, ενώ δημιουργήθηκαν υδραγωγείο, ξενοδοχείο προσκυνητών, λουτρά χαμάμ, νοσοκομείο και γηροκομείο. Οι μύλοι, οι στάβλοι και το νεκροταφείο των μοναχών τοποθετήθηκαν έξω από τα τείχη της Μονής.

Μετά την ομολογουμένως πολύ κατατοπιστική ξενάγηση στο εσωτερικό του ναού που λέγεται ότι είναι μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, οι μικροί μαθητές συμμετείχαν σ΄ ένα πρωτότυπο βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για τη Βυζαντινή Ιστορία με τίτλο «Αναζητώντας τον τάφο του Ισαάκιου Κομνηνού» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια σύντομη στάση στο υδραγωγείο της μονής, υπολείμματα του οποίου σώζονται στην είσοδο της πόλης.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια από μαθητές και συνοδούς καθηγητές στην κα Καρακύργιου που μας μίλησε με τόση ζέση για την γενέτειρά της και ιδιαίτερα για την Παναγία Κοσμοσώτειρα, το ιερό σύμβολο των απανταχού Θρακών και μας έκανε ένα διαφορετικό, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρον, βιωματικό μάθημα Βυζαντινής Ιστορίας.

Βαθμολογία άρθρου

4.7 / 5. Αριθμός: 19

Μοιραστείτε το

Μετάβαση στο περιεχόμενο