Μια εξαιρετική δράση, γεμάτη γεύσεις κι αρώματα, υλοποιήθηκε το Φεβρουάριο στα τμήματα διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας της Α’ Γυμνασίου!
Οι καθηγήτριες Γαλλικών και Γερμανικών του σχολείου μας οργάνωσαν με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας κρέπας και της ημέρας βάφλας αντίστοιχα, μια «γλυκιά» δράση. Πρόκειται για ιδανική ευκαιρία για ένα πιο βιωματικό μάθημα πολιτισμού και μια υπέροχη ευκαιρία γνωριμίας των μαθητών και μαθητριών με την κουλτούρα και τη γαστρονομία των χωρών, των οποίων τη γλώσσα μαθαίνουν!
Συγχρόνως παρέχεται στα παιδιά η δυνατότητα να πειραματιστούν με συνταγές και να δημιουργήσουν τις δικές τους μοναδικές βάφλες & κρέπες και φυσικά να τις απολαύσουν όλοι μαζί – παρέα! Και η προστιθέμενη αξία; Είναι γνωστό πως όσο περισσότερες αισθήσεις εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της! Επιπλέον, δίνεται και η ευκαιρία στα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα και να δεθούν με τους/τις συμμαθητές/τριές τους.
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην πρόταση συνεργασίας των κυριών Πιρπιρή Μάρθα και Παπαδοπούλου Αθανασία, και σύντομα στις τάξεις τους στρώθηκαν τα τραπέζια με καλούδια που έφεραν εθελοντικά όλοι οι συμμετέχοντες και οι χώροι πλημμύρισαν με γεύσεις κι αρώματα, που εξασφάλισαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και μια φανταστική εμπειρία στα παιδιά! Με μεγάλη χαρά ετοίμασαν και γεύτηκαν όλοι μαζί τις απολαυστικότατες κρέπες και βάφλες με τις επικαλύψεις της επιλογής τους!
Θερμές ευχαριστίες και στις οικογένειες, που υποστήριξαν το εγχείρημά μας με κόπο και μεράκι!
Δυο διαφορετικές γιορτές – Μια Γλυκιά Παράδοση | |
Η Ημέρα Βάφλας στη Γερμανία | Η Ημέρα Κρέπας στη Γαλλία |
Η Ημέρα Βάφλας (Waffeltag) είναι μια ιδιαίτερη γιορτή στη Γερμανία, που τιμά την αγαπημένη γλυκιά λιχουδιά, τη βάφλα. Κάθε χρόνο, στις 25 Μαρτίου, πολλοί Γερμανοί απολαμβάνουν την παράδοση να φτιάχνουν και να τρώνε βάφλες, είτε στο σπίτι είτε σε καφέ και εστιατόρια. Η ημέρα αυτή σχετίζεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου „Mariä Verkündigung“ και είναι γεμάτη γεύσεις και αρώματα, καθώς οι βάφλες σερβίρονται με διάφορες επικαλύψεις, όπως σοκολάτα, φρούτα, σαντιγί ή μέλι. Η παράδοση της βάφλας στη Γερμανία έχει ιστορία αιώνων και είναι συνυφασμένη με την γερμανική κουλτούρα. Οι βάφλες έχουν την τιμητική τους σε πολλές γιορτές και φεστιβάλ, και είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους μικρούς και μεγάλους. Η Ημέρα Βάφλας προσφέρει μια ευκαιρία για να μοιραστούμε αυτήν την παράδοση με φίλους και οικογένεια, δημιουργώντας αξέχαστες στιγμές γύρω από το τραπέζι. | Η Ημέρα Κρέπας, γνωστή στη Γαλλία ως «La Chandeleur», γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου και είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές της γαλλικής κουλτούρας. Η ημέρα αυτή συνδέεται με την παράδοση της κρέπας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της γαλλικής κουζίνας. Οι Γάλλοι την ημέρα αυτή ετοιμάζουν και απολαμβάνουν κρέπες, είτε γλυκές με σοκολάτα, φρούτα και κρέμα, είτε αλμυρές με τυρί, ζαμπόν και αυγό. Η παράδοση της Ημέρας Κρέπας έχει τις ρίζες της στον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου, που γιορτάζεται στην Εκκλησία, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια γιορτή για τη γαλλική οικογένεια. Σύμφωνα με μια παλιά γαλλική παράδοση, εάν φτιάξεις την κρέπα κρατώντας το τηγάνι με το δεξί χέρι και ένα νομισματάκι στο αριστερό, τότε θα έχεις τύχη και ευημερία για όλο το χρόνο. |
Αρθρογράφος: Αθανασία Παπαδοπούλoυ
Βαθμολογία άρθρου
5 / 5. Αριθμός: 11