Μια φορά κι έναν καιρό… και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Πόσες φορές έχεις ακούσει αυτά τα λόγια από το στόμα της γιαγιάς και του παππού σου, πόσες φορές έπαιξες μαζί του και ξέφυγες από την πραγματικότητα, πόσες φορές τους είπες τα μυστικά σου και πόσες φορές λυπήθηκες που φεύγεις από κοντά τους… αυτό είναι λοιπόν ο παππούς και η γιαγιά, η λεγόμενη Τρίτη ηλικία.

Ο ρόλος του παππού και της  γιαγιάς και πόσο σημαντικοί είναι: 

Ο παππούς και η γιαγιά είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια αλλά και στη σύγχρονη εποχή προσφέρουν πολλά σε κάθε σπίτι. Είναι πάντα εκεί πρόθυμοι να σε βοηθήσουν και να σε συμβουλέψουν ενώ πάντα θα σταθούν στο πλάι σου και των γονιών σου όταν το έχουν ανάγκη.    

Η γιαγιά είναι το άτομο που θα βρεθεί δίπλα σου σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αρρώστια, και θα κάνει ό,τι περνά απ’το χέρι της για να αισθανθείς καλύτερα. Ξέρεις, πονάει κι εκείνη όταν σε βλέπει να πονάς, και προσφέρει την αγκαλιά της και τα χάδια της σε μια προσπάθεια να σε ανακουφίσει, τακτική η οποία αποδεικνύεται πάντα άκρως αποτελεσματική. Πόση δύναμη και πόση αγάπη κρύβει άραγε αυτή η αγκαλιά… Πάντα ένιωθες πιο κοντά της, ίσως επειδή σε έκανε να καταλάβεις καλύτερα τη δικιά σου μαμά. Μαζί της νιώθεις περισσότερη εμπιστοσύνη, και έχει πάντα αυτή τη μαγική ικανότητα να σε ενθαρρύνει να ανοιχτείς για θέματα τα οποία σε προβληματίζουν.

Ο παππούς θα σε καμαρώσει πρώτος απ’ όλους. Συγκινείται όταν σε βλέπει να μεγαλώνεις και να αλλάζεις ακόμα κι αν δεν το δείχνει. Σε στηρίζει πάντα με τον δικό του τρόπο και σου δημιουργεί κλίμα οικειότητας. Θα σε βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή  παρόλο που θέλει να φαίνεσαι και να είσαι δυνατός-τή.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Οι ηλικιωμένοι σήμερα ίσως και να βιώνουν την χειρότερη εποχή τους, κυρίως από θέμα οικονομικών (χαμηλή συνταξιοδότηση, αυξημένες τιμές φαρμάκων). Αλλά και από θέμα φροντίδας μιας και τα παιδιά τους έχουν φτιάξει την ζωή τους και δεν μπορούν να τους φροντίζουν και καθώς δεν υπάρχουν παντού καλές μονάδες περίθαλψης αναγκάζονται να μένουν αβοήθητοι. Επίσης, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και νόσων της καρδιάς και καθώς και άλλες ασθένειες όπως ζαχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη κ.α. αλλά και κινητικά προβλήματα. Όμως, πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας είναι και τα ψυχολογικά προβλήματα λόγω μοναξιάς που παρατηρούνται κυρίως σε γυναίκες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά μπορούν να δημιουργηθούν Γηροκομεία, Κ.Α.Π.Η., κέντρα υγείας και το κράτος να μεριμνήσει για καλύτερες συνάξεις. Προπάντων όμως θέλει σεβασμό και κατανόηση των προβλημάτων αυτών.

Πως αντιμετωπίζει η νεολαία την Τρίτη γενιά;       

Η σημερινή νεολαία αντιμετωπίζει με σεβασμό και στοργή τους ηλικιωμένους ενώ πολλές φορές τους έχουν ως πρότυπα; Ή μήπως έτσι νομίζουμε; Ας μην ξεχνάμε πως ανάμεσα σε αυτές τις δύο γενιές υπάρχει χάσμα γενεών. Με τον ορισμό «Χάσμα Γενεών» υποδηλώνονται οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν δύο γενιές. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει χάσμα από τα εξής στοιχεία: Αποξένωση, διαφωνίες, διαφορετική καθημερινότητα… Οι αιτίες του χάσματος είναι: 1) η βιολογική αιτία, οι νέοι είναι γεμάτοι σφρίγος και ζωντάνια, ενώ οι ηλικιωμένοι νιώθουν κόπωση και εξασθένηση. 2) οι νέοι είναι ενθουσιώδεις και ανήσυχοι, ενώ οι ηλικιωμένοι συντηρητικοί. 3) Η επιθυμία των ηλικιωμένων να καθοδηγούν τους νέους έρχεται σε αντίθεση με την τάση των νέων να  ζουν ακηδεμόνευτοι και ανεξάρτητοι. Όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι φυσιολογικά και πόσο μάλλον στις μέρες μας όπου οι νέοι με τις ποικίλες γνώσεις που λαμβάνουν καθημερινά σχηματίζουν πολύπλευρες απόψεις που τους κάνουν να διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και να γίνονται γρήγορα ενήλικες. Το παράλογο είναι αυτό που βλέπουμε καθημερινά, τους νέους να δείχνουν ασέβεια προς τους ηλικιωμένους, να τους κοροϊδεύουν, να τους μιλούν προσβλητικά, να δείχνουν εγωισμό απέναντί τους ακόμα και να τους κακοποιούν σωματικά και βεβαίως ψυχικά              

Η παγκόσμια αυτή ημέρα, αποτελεί για όλους μας μια υπενθύμιση για το χρέος που έχουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στην στέρηση και την φτώχεια, για να μπορούμε εμείς σήμερα να θεωρούμε τόσα πράγματα δεδομένα. Οφείλουμε λοιπόν ένα χρόνια πολλά την 1η  Οκτωβρίου σε αυτούς τους πολύτιμους ανθρώπους που μπορεί πολλές φορές να τους υποτιμούμε αλλά αυτοί νοιάζονται μόνο για το καλό μας! Χρόνια τους πολλά!!!  

Παπαϊωάννου Φώτιος , μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας.

Βαθμολογία άρθρου

4.7 / 5. Αριθμός: 6

Μοιραστείτε το

Μετάβαση στο περιεχόμενο